Asigurarea CASCO aduce şoferilor un plus de siguranţă şi de încredere. Spre deosebire de asigurarea pentru răspundere civilă auto (RCA), asigurarea CASCO nu este obligatorie, dar acoperă şi daunele produse propriei maşini, din vina conducatorului auto ce detine polita de asigurare, nu doar pe cele provocate terţilor.

RISCURI ACOPERITE:

Riscurile asigurate prin CASCO se împart în 4 mari categorii:

1) avarie parţială (accident în trafic, indiferent de cine este vinovat; avarie în parcare cu autor cunoscut sau necunoscut), adică avaria a cărei reparaţie nu costă mai mult decât un plafon stabilit de asigurator (de regulă 75-80% din suma asigurată);

2) avarie totală (situaţia de avarie totală se stabileşte de către asigurător, pe baza unui deviz de reparaţie sau a unui memoriu tehnic din care reiese că maşina nu mai poate fi adusă în parametrii de siguranţă specificaţi de producător. Ambele documente se întocmesc de către service specializat şi autorizat RAR);

3) furt partial – (furtul unor părţi din maşină, inclusiv roata de rezervă, dar şi avariile produse maşinii de către hoţi – geam spart, bord deteriorat, chiar şi în cazurile de tentativă de furt);

4) furtul total – (dispariţia totală a maşinii).

Asigurarea CASCO poate fi făcută de orice şofer care deţine un automobil. Trebuie ştiut că asigurarea CASCO se poate face, în principiu, doar pentru maşinile care au o vechime de maximum 10 ani, iar unii asiguratori emit oferte si la 12 ani vechime.

FRANȘIZA:

O caracteristică aparte a asigurărilor CASCO este franşiza. Adică acea parte din valoarea daunei stabilită ca sumă fixă ori ca procent din suma asigurată sau din dauna pe care o va suporta asiguratul pentru fiecare eveniment.
Franşiza se stabileşte şi se consemnează în poliţă în aceeaşi valută ca şi suma asigurată. Aceasta poate fi o sumă fixă sau o cotă procentuală.
Exemplu: în cazul în care franşiza pentru distrugerea totală a unui autoturism ajunge şi la 10% din suma asigurată, iar asigurarea CASCO pe care o are o asiguratul este pentru o sumă de 10.000 de euro, compania de asigurări va plăti doar 9.000 de euro, iar restul va fi contribuţia persoanei asigurate.

Ce se întâmplă în caz de furt:

În caz de furt al autovehiculului, al unor părţi componente sau piese ale acestuia, despăgubirile se plătesc numai după un anumit timp de la data avizării producerii evenimentului asigurat, respectiv după ce Poliţia confirmă în scris că autovehiculul sau părţile componente respective nu au fost găsite. Dacă înainte de plata despăgubirii autovehiculul sau părţile lipsă sunt găsite, se vor despăgubi numai eventualele avarii suferite de acestea că urmare a furtului.

În cazul furtului total, pentru plata despăgubirii este necesar ca, pe lângă completarea dosarului de daună cu documentele eliberate de Poliţie, să se depună şi cel puţin două seturi de chei originale, telecomenzi sau carduri de pornire a autovehiculului, precum şi documentele originale ale acestuia – certificat de înmatriculare, carte de identitate, eventual autorizaţie provizorie de circulaţie etc. De altfel, vehiculele care au o singură cheie nici nu sunt preluate în asigurare.

DECONTARE IN CAZ DE DAUNĂ:

Dacă mergi la un service care nu este agreat de asigurător, plăteşti mai întâi toată reparaţia, apoi asigurătorul decontează cheltuiala. Trebuie depusă toată documentaţia necesară la asigurător şi primeşti banii înapoi de la acesta (de regulă, termenul de plată este prevăzut în contract şi curge din momentul în care ai completat dosarul cu toate documentele necesare).
Dacă alegi un service agreat (cu decontare directă), trebuie să ştii că există mai multe feluri de decontare directă: cu accept de plată şi fără accept de plată.

OBȚINE OFERTA RAPIDĂ:

Asigurare CASCO

Varianta 1 - Incarcare documente proprietar si vehicul

Varianta 2 - Completare Manuala Informatii (nu mai este necesara daca ati incarcat documentele solicitate)

Asigurarea CASCO oferă protecție pentru vehiculele dumneavoastră, acoperind daunele cauzate de accidente, furt sau alte evenimente neașteptate.