Asigurarea de răspundere civilă auto RCA pentru pagube produse tertilor, reglementata de Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie este o necesitate pentru fiecare proprietar de maşină. Proprietarii de autovehicule sunt obligaţi să plătească această poliţă RCA dacă au un autovehicul înmatriculat sau urmează să-l înmatriculeze în ţară. Este valabilă pe teritoriul României dar şi al statelor membre UE. Pe fiecare poliţă RCA este trecută în mod clar ţara unde poate fi folosită. Potrivit contractului şi limitelor prevăzute, se acordă despăgubiri în bani, pentru: vătămări corporale, prejudicii, deces, pagube datorate lipsei de folosinţă a maşinii avariate, cheltuieli cu procesul realizat de persoana păgubită.
Caracteristici ale politei RCA:
-Plata primelor de asigurare se face integral sau in rate.
-Contractul RCA se incheie pe o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni, multiplu de o luna, in functie de optiunea asiguratului.
-Masinile aflate in proces de inmatriculare vor avea nevoie de asigurare inainte de a obtine numerele de inmatriculare.
-Ca urmare a producerii unui accident de vehicule, asiguratul notifica asiguratorul RCA cu privire la aceasta in termen de 5 zile lucratoare de la producerea accidentului.
Sistemul Bonul / Malus:
Este prima de asigurare pe care asiguratul o plăteşte şi care depinde de istoricul său în ultimii 5 ani, adică de eventualele accidente rutieri în care a fost implicat şi de prejudiciile produse. Acest sistem face parte din asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto şi este reglementat de normele emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară ASF şi se aplică şi pentru persoane fizice şi pentru persoane juridice. Prin intermediul sistemului Bonus / Malus scopul a fost reducerea numărului de accidente, motivarea şoferilor să conducă mult mai prudent, stabilirea unei diferenţe de plată între asigurarea maşinii plătită de un şofer care produce accidente şi unul care conduce cu atenţie. Regulile sunt următoarele: Sistemul Bonus / Malus se aplică pe fiecare maşină în parte, individual, atunci când şoferul este proprietar al mai multor maşini. Şoferii vor avea prima de asigurare redusă, doar dacă se încadrează în clasele de Bonus. Şoferii care sunt în clasele Malus, vor avea prima de asigurare majorată. Clasa de Bonus / Malus se ajustează dacă nu sunt daune plătite la reînnoirea asigurării obligatorii RCA. De exemplu ajustarea se face cu o clasă la poliţele pe perioada de 6 luni şi cu două clase la poliţele care se semnează pe un an. Cea mai mare penalizare este de 80 % pentru cea mai mare clasă Bonus / Malus B8. Aceasta era anterior de 32 %. Cea mai mare reducere este 50% pentru şoferii care au un istoric bun în ultimii 5 ani (fără accidente).
DECONTAREA DIRECTA RCA:
Dacă dorește, cel care-și face asigurare RCA poate să plătească în plus și să-și cumpere serviciul de decontare directă. Acest serviciu îi permite celui asigurat, ca prejudiciat în urma unui accident auto, să ceară despăgubirile direct de la propriul asigurător RCA, urmand ca acesta sa faca regres pe asigurarea celui vinovat.. Totuși, serviciul de decontare directă e opțional pentru cel care-și face asigurarea RCA, însă asigurătorii trebuie să-l aibă în ofertele proprii, pentru a le permite celor interesați să-l cumpere, dacă vor.
OBȚINE OFERTA RAPIDĂ:
Asigurarea RCA este obligatorie pentru toți proprietarii de vehicule și acoperă daunele cauzate terților în cazul unui accident.